Het is geen toeval dat overal “burgerbewegingen” ontstaan die meer willen zijn dan enkel ‘een denktank’. Zij willen namelijk ook verantwoordelijkheid opnemen, los van bestaande nationale of traditionele structuren.
De mondige burger wil namelijk meer zijn dan enkel om de zoveel jaar een ‘stemmachine’ : De actieve betrokkenheid op het lokale vlak geeft daartoe de ideale gelegenheid.
Traditionele partijen hebben zeker hun ‘verdienste’ op hoger niveau maar zijn weinig tot niet bruikbaar voor lokale verzuchtingen. Ze staan ‘te ver’ en werken veelal met ‘richtlijnen van bovenaf’ waar de burger weinig of geen boodschap aan heeft.
De kritische lezer van partijprogramma’s van ‘traditionele partijen’ zal vaststellen dat lokaal veel ‘kopiewerk’ wordt gebruikt en men zich ‘sterk’ maakt via nationale (pers)aandacht.
Het lokaal beleid focust zich dus het best op de ‘bottum-up’ gedachte, dit wil zeggen dat ideeën maar ook realisaties van onder naar boven kunnen en moeten gedragen en uitgevoerd worden los van welk ‘dictaat’ van boven af.
Ongeacht politieke inzicht, (in)activiteit, huisvesting, leeftijd, mobiliteit, afkomst, geaardheid, … moet de dagdagelijkse leefwereld van de burger van Galmaarden vertaald worden in een duidelijk lokaal project.
Het GB.G-project biedt daarop concreet antwoord door de bespreekbaarheid van elk idee (groot of klein) dat ‘leeft’ in Galmaarden.
Daarom is GB.G het juiste en enige antwoord (zeker na meer dan 40 jaar van ‘hetzelfde’).