Mondelinge vragen van GB.G op de gemeenteraad van 28/11/2023
Op de gemeenteraad van de laatste maanden staat telkens – via een kort verslag van de transitiemanager (Probis) - een stand van zaken geagendeerd m.b.t. het hangende fusietraject (Galmaarden-Gooik-Herne).
Het valt GB.G-fractie op dat deze rapportering (alweer) zeer summier is en zich hoofdzakelijk beperkt tot een aantal gemeenheden zoals : datum & werkzaamheden van stuurgroep en fusieteam (bestaande uit burgemeesters en gemeentelijke hoofdambtenaren) ; vage trajectbeschrijvingen ; interne (personeel) en externe (fusie-cafés) communicatie toelichtingen.
De GB.G fractie dringt telkens aan op concretere boodschappen die – helaas – tot op heden door de beleidsmakers (CD&V-meerderheid) weinig of niet worden beantwoord.
Omtrent huisvuilophaling & -verwerking (incl. beheer van de containerparken) wordt Galmaarden als enige gemeente ‘bediend’ door de intergemeentelijke vereniging ILVA (met engagement voor 18 jaar vanaf 2018), terwijl Herne en Gooik worden bediend door INTRADURA. De GB.G-fractie dringt herhaaldelijk aan op klaarheid !
Alhoewel, door de hogere overheid, regiowerking wordt aanbevolen - namelijk de Vlaams-Brabantse gemeenten gaan ‘in zee’ met INTRADURA – is het beleid in Galmaarden er blijkbaar nog niet uit (ILVA = Oost-Vlaanderen) met wie nu verder zal gewerkt worden.
Na de fusie : Hoe zit het met de eventueel te betalen schadevergoedingen ? Wie gaat de containerparken verder beheren (Nu : Galmaarden door ILVA-personeel ; Gooik en Herne door eigen personeel) en hoe verloopt het proces van transitie (vb – personeels-voorwaarden ; prijzen ; …) ? Aan het containerpark : Kunnen ILVA-gebruikers zich ook aanbieden in een INTRADURA-gemeente en omgekeerd en aan welke voorwaarden? …
De GBG-fractie had ook vragen m.b.t. de dubbele straatnamen, waar (bij wijziging) wordt gekozen voor de kleinste impact op de bewoners. Hoe verloopt het beslissingstraject én wordt er een financiële tegemoetkoming of compensatie voorzien voor bewoners waar hun adres ongewild gewijzigd zal worden ?
De GB.G-fractie is eveneens bezorgd hoe de scholen op elkaar zullen worden afgestemd : Wat verandert er voor hen en/of wat wordt er behouden ? De meeste basis-scholen in Galmaarden zijn gemeentelijk, terwijl dit in Gooik en Herne niet het geval is.
Tot slot heeft de GB.G-fractie vragen bij de eventuele fusienaam, waarbij – uit de tot op heden vijf namen – ook PAJOTTEGEM werd weerhouden. Een aantal gezaghebbende stemmen formuleerden hiertegen een uitgesproken bezwaar. Werd hierop gefundeerd gereageerd ? …
Henk GOEGEBUER, namens de GB.G-fractie